PROGRAMUL CASA VERDE

        Scopul acestui program este îmbunătățirea calității aerului, apei și solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului și a combustibililor fosili. Aceștia sunt utilizați, în mod tradițional, la producerea energiei termice folosite pentru incălzire și pentru obținerea de apă caldă menajeră.

        Programul Casa Verde facilitează înlocuirea sistemelor poluante cu instalații nepoluante. În cazul persoanelor fizice, programul constă în acordarea unor sume fixe nerambursabile, din bugetul Fondului pentru mediu, în funcție de tipul instalației:
până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldură;
până la 6.000 lei pentru instalații de producere a energiei termice pe baza de peleți, brichete, tocătură lemnoasă, precum și orice fel de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

        Prețul mediu al unui sistem complet: 4.000 de euro
Evident, aceste subvenții nu acoperă integral costul unui "sistem energetic verde", dar reprezintă un ajutor pentru un proprietar care dorește să-și reducă factura de combustibil și să respire mai puțin fum. Un fost ministru al Mediului, Laszlo Borbely, estima costul mediu al unui sistem energetic bazat pe surse regenerabile, pentru o locuință individuală, la circa 4000 de euro.
În fiecare an, aprobarea bugetului AFM s-a produs cu întârziere, mult după începerea anului, iar depunerea dosarelor în programul "Casa Verde" s-a putut realiza abia după aprobarea acestui buget. Pe de altă parte, potrivit ghidului de finanțare, proprietarii de locuinte își pot deconta cheltuielile abia după recepționarea lucrărilor.
Așa se face că, în a doua jumătate a anului 2012, înca se decontau lucrări începute în anii 2010 și 2011. În anul 2010, programul Casa Verde a avut peste 18.000 de cereri de finanțare, iar în anul 2011, au fost depuse circa 24.000 de dosare.

        Prin intermediul doamnei Carmen Chicu Șef Birou Relații Publice și Internaționale în cadrul Ministerul Mediului și Pădurilor am primit din partea Administrației Fondului de Mediu un punct de vedere oficial referitor la Programul Casa Verde.

        Programul Casa Verde are în acest moment întârzieri de plăți pentru instalațiile executate. Cum va fi rezolvată această problemă?
Administrația Fondului pentru Mediu efectuează plăți pentru cererile de tragere aprobate în vederea decontării, aferente Programului "Casa Verde" - persoane fizice, în funcție de programările stabilite decadal la trezoreria statului, unde instituția are deschis contul de disponibil.

        Aveți în vedere o nouă sesiune de depuneri pentru persoanele fizice în acest an?
În prezent, Administrația Fondului pentru Mediu nu are prevazută lansarea unei sesiuni de finanțare pentru Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire ("Casa Verde") - persoane fizice.

        Considerați că ar trebui introduse și criterii tehnice legate de calitatea produselor pentru a împiedica folosirea echipamentelor de proastă calitate?
În ceea ce privește achiziționarea sistemelor de încălzire, Administrația Fondului pentru Mediu nu poate împiedica folosirea echipamentelor de o calitate inferioară, întrucat, așa cum este menționat și în ghidul de finanțare a Programului, fiecare beneficiar - persoană fizica își poate alege orice societate care produce și/sau comercializează sisteme de încălzire.

        Vor fi fonduri pentru continuarea programului Casa Verde și în 2013?
Pentru anul 2013, Administrația Fondului pentru Mediu are în vedere continuarea rogramului "Casa Verde" și va propune un buget destinat programului, care va fi aprobat prin hotărâre de guvern.

        Doriți să implementați și ale programe destinate energiilor regenerabile?
Administrația Fondului pentru Mediu dorește să continue implementarea și finanțarea proiectelor destinate energiilor regenerabile desfășurate în anii anteriori.

Sunteți în căutarea unei soluții rentabile pentru viitorul dumneavoastră?